Der er masser er vilde brombær at sanke rundt omkring i Danmark når det er sæson for brombærplukning i august og september måned, og måske du også har brombær i din have.
Du kan lave så mange lækre ting af brombær, udover bare at spise dem selvfølgelig, og en af de ting er en crumble kage med brombær. Crumble kager er nemme og super lækre at spise med en skefuld frem fraiche til.
Sommerdessert: brombærkage med crumbledej
Det er en dejlig brombærkage, der er en fantastisk sensommerdessert du kan lave til dig selv el. dit selskab.
Du skal ikke gøre noget ved de brombær du bruger, andet end at skylle dem, og bruger du brombær fra frost skal de være optøet. Så skal du bare smuldre en crumbledej over dem og smide det hele i ovnen. Se den komplette opskrift herunder:

Brombær crumble
Equipment
- 1 ovnfast fad
- 1 skål
- 1 dørslag
Ingredienser
- 300 g brombær
- 1 dl hvedemel
- ½ dl sukker
- ½ dl havregryn
- ½ dl mandler
- 50 g smør
- 4 spsk creme fraiche tilbehør
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 200℃ og skyl brombær i et dørslag.
- Hak mandlerne.
- Bland mandler, sukker, havregryn, mel og smør i en skål. Brug fingrene til at blande dejen med. Den skal ikke være sammenhængende, da den alligevel skal smuldres udover brombær, men godt blandet skal den være.
- Fordel brombær i et lille ovnfast fad og smuldre dejen udover brombærerne.
- Placér fadet midt i ovnen og bag i 25 min. og til crumbledejen er blevet brun.
- Servér i portioner med en spsk. creme fraiche til.
Noter
Crumbledejen her kan bruges til mange andre crumblekager. Du kan også lave eksempelvis æblecrumble og rabarbercrumble.
Vi har en opskrift på æblecrumble, men samme crumbledej som vi bruger til denne brombærcrumble, men hvor vi også tilsætter kanel der passer utrolig godt sammen med æble.
Variation af ingredienserne i brombær crumble
Udover den gode smag man får i en crumblekage som brombær crumble, så er der en anden god ting ved crumblekage, og det er at du nemt kan lave variation i ingredienserne ved at udskifte nogle ingrdienser med andre.
I den opskrift vi har på crumbledejen til denne brombær crumble kan du f.eks. udskifte mandler med andre nøder el. mel med andre meltyper. Herunder er nogle forslag til udskiftninger du kan lave af ingredienser, der også passer godt sammen med brombær:
Ingrediens | Alternativ |
---|---|
Mandler | Pekannødder |
Havregryn | Kokos, glutenfrie havregryn |
Hvedemel | Glutenfri mel, rugmel, boghvedemel |
Sukker | Marcipan |
Smør | Mandelsmør, kokossmør, olie, vegansk smørbar |
Det giver dig mulighed for at lave crumbledejen eksempelvis glutenfri el. vegansk på en meget nem måde.
Det er vigtigt at notere at du ikke behøver at udskifte 100% af de oprindelige ingredienser, men du kan også tage halv af hver og mixe flere ingredienser ind i dejen.