Vi er så heldige at vi hvert år kan plukke kilovis af brombær fra bedsteforældrenes have. De har brombærplanter der vokser vildt op nærmest alle steder i kanten af haven, og der kan plukkes fra tidlig august til ind i september måned.
I år har vi lavet nogle forskellige brombær opskrifter og en af dem er på helt klassisk brombærsyltetøj.
Brombærsyltetøj med citron
Friske brombær er ofte meget søde, særligt hvis du laver syltetøj lige efter du har plukket dem. Derfor har vi valgt at tilføje lidt citron hertil, så der kommer lidt friskhed og mere syre i syltetøjet.
Men bare rolig, generelt ender du op med en meget sødmefuld brombærsyltetøj med denne opskrift.
Brombærsyltetøj
Equipment
- 1 Gryde
- 3 syltetøjsglas
Ingredienser
- 600 g brombær
- 3 dl sukker
- 1,5 dl vand
- 2 stk vaniljestænger
- 0,5 stk citron
Sådan gør du
- Flæk vaniljestænger på langs og skrap kornene ud af dem begge. Bland dem med en tsk. af det sukker der skal bruges, så bliver de bedre fordelt i syltetøjet. Du skal bruge en gaffel til at massere kornene sammen med sukkeret, og kan gøres på et skærebræt.
- Bland derefter alt en i gryde.
- Sæt gryden over blus på middelvarme (5 ud af 9) og kog op. Lad det koge i 10 min. mens du røre rundt.
- Hæld syltetøjet direkte fra gryden og over på glas. Der børe være til ca. 3 almindelige syltetøjsglas, men det afhænger selvfølgelig af størrelsen.
Noter
Brombærsyltetøj af frosne bær
Du kan sagtens lave brombærsyltetøj af frosne brombær, og står du og vil lave brombærsyltetøj i februar måned, så har du ikke meget andet valg end at bruge frosne brombær.
Frosne brombær er som regel en del mere syrlige i smagen, og det kan derfor være at du skal bruge mere sukker end beskrevet i opskriften herover.
Du kan altid smage din brombærsyltetøj til med sukker mens du koger den, men du skal nok bruge op mod 5-6 dl sukker til samme mængde brombær, som i opskriften herover.
Vil du hellere lave brombærmarmelade?
Forskellen på syltetøj og marmelade er konsistensen og mængden af hele bær. For i brombærsyltetøj koger man bærerne hele og lader dem være sådan, men i brombærmarmelade skal massen være pureret og altså uden klumper.
Ofte bruges også melatin (geleringspulver) til at gøre marmeladen mere tykt flydende i konsistensen.