Sorghum er en ikke så brugt afgrøde i Danmark, og det er da endnu heller ikke noget der bliver dyrket kommercielt herhjemme. Derfor kender du måske heller ikke så meget til den.
Den smager godt, og minder nok mest af alt om en blanding af ris og havre. Der er lidt mere bid i den end der er i ris og havre, og Sorghum skal koge i ret lang tid for den bliver klar til at spise.
Fordi Sorghum minder om ris, betyder det også at man sagtens kan lave en risotto med Sorghum eller måske rettere en sorghumotto.
Risotto med sorghum vs. ris
Når du laver en risotto med sorghum, for du en lidt mere rustik risotto. Der er langt mere bid i den, og den er knapt så cremet og grødagtig, som en risotto med risotto ris er. Derudover tager det også knap 1 time at lave sorghum risotto, hvor det kun tager 30 min. at lave almindelig risotto.
Det er en god afveksling til risotto, hvis man er blevet træt af det, da man får en helt anden fornemmelse i munden.
Sorghum risotto
Equipment
- 1 finmasket si
- 1 Gryde
Ingredienser
- 1 stk rødløg
- 250 g sorghum
- 1 stk blomkål lille
- 50 g smør
- 2 dl hvidvin
- 2 stk grøntsagsboullionterninger
- 7 dl vand
- 100 g mandler køb evt. smuttede mandler, så du ikke selv skal gøre det
- 100 g parmesan
Sådan gør du
- Kog 7 dl vand eller mere i en elkedel. Fyr op under en gryde på middelhøj varme (6 ud af 9) og tilsæt 50 g smør til gryden.
- Skyl sorghum grundigt i en finmasket si og lad dryppe af.
- Skær rødløg fint.
- Svits løg i smøret i gryden til de er blanke. Tilsæt sorghum og lad stege i yderligere et par minutter.
- Skru lidt ned for blusset til 5 ud af 9, sådan at de kun lige simre hele tiden. Tilsæt hvidvin og lad det simre til det er kogt ind.
- Opløs de to grøntsagsboullionterninger i de 7 dl vand.
- Tilsæt herefter grøntsagsboullion, ca. 2 dl ad gangen, og lad det koge ind før du tilsætter igen. Det tager ca. 50 min. før sorghum er kogt.
- Imens hak blomkål i mundrette stykker og læg til side.
- Kog yderligere vand til at smutte mandlerne med, medmindre du har købt smuttede mandler. Overhæld mandlerne med kogende vand i en skål, og lad det stå i 5 min. Hæld vandet fra og smut mandlerne når de er blevet kølet.
- Efter 40 minutter tilsæt da blomkål til din sorghumotto. Kog i yderligere 10 minutter og smag om sorghummen er til at tygge i, den skal have en del bid, sådan er sorghum bare.
- Tilsæt 100 g revet parmesan og