Bageform omregner

Der findes rigtige mange forskellige bageforme, og de findes i utallige størrelser. På denne side kan du få hjælp til at omregne en opskrift til at passe til den bageform du står med, så du ikke behøver at købe en ny bageform.

Det sker tit at en opskrift på en kage el. et brød, nævner en bageform og en størrelse den bageform skal have. Har man ikke den størrelsebageform, så kan det være der ikke er plads til hele dagen – hvis den er for lille – eller det kan være at kagen bliver for flad – hvis den er for stor.

Udfordringer ved at omregne fra en bageform til en anden bageform

Det kan give visse udfordringer at gå fra en bageform til en anden, man ofte vil få et lidt skævt forhold, eksempelvis 0,8. For du det forhold, skal du gange mængden af alle ingredienser med 0,8.

Det er nemt nok med ingredienser som mel, frø, kerner og væske angivet i ml/dl, men med nogle ingredienser kan det giver lidt udfordringer.

Lad os sige at der skal bruges to æg i den pågældende opskrift, ganger man det med 0,8 betyder det at du nu kun skal bruge 1,6 æg. Men det er meget svært at måle lige præcis 1,6 æg.

I tilfældet med æg kan du enten vælge at tage det ene æg og piske det ud i en skål, for herefter at tage lidt over halvdelen af det med i dejen. Du kan også bruge to små æg i stedet for 2 store el. 1 stort, hvis der er angivet at der skal bruges små æg i opskriften.

Det nemmeste er dog at runde ned el. op til nærmeste hele tal, hvilket sjældent gør den helt store forskel for en kage el. et brød.

Hvorfor er det vigtigt at tilpasse opskriften til bageform størrelsen?

Det har stor betydning for bagetiden af en kage el. et brød, alt efter hvilken bageform du putter det i.

Putter du en dej til en 1,5 liter bageform i en bageform på 2 liter, vil bagetiden skulle være kortere ellers brænder det på eller bliver meget tørt.

Et visuelt eksempel:

Et godt perspektiv er at forestille sig en pandekage. Når man laver en pandekage hælder man kun lige dej på, til at det dækker hele panden, så skal pandekagen have et par minutter på hver side. Hældte du i stedet for dej helt op til kanten af panden, ville det tage lang tid at få den bagt igennem.

Formlen på omregning af bageforme

Der er en meget simpel formål på at omregne fra en bageform til en anden.

bageform1 ÷ bageform2 = størrelsesforhold

bageform1 = arealet af bageformen i den oprindelige opskrift
bageform2 = arealet af din bageform
størrelsesforhold = det skal du skal gange din opskrift med

For at kunne finde arealet af din bageform, skal du kende nogle mål på bageformen. Der er forskel på hvordan du udregner arealet for en rund bageform og en firkantet bageform.

Rund bageform areal

r2 x π = areal

r = radius (diameter/2)
π (pi) = 3,14

Firkantet bageform areal

længde x bredde = areal

Skriv en kommentar