Jeg bliver altid fristet af citronmånen i supermarkederne, men altid skuffet når jeg så tager en bid af den efter at have købt den. Den oplevelse er markant anderledes når citronmånen er hjemmelavet.
Efter min datter havde set bagedysten, fik hun sådan lyst til til en citronkage vi havde fået nogle uger forinden. I stedet for at finde den opskrift frem, lavede vi lidt vores egen udgave for at efterligne en citronmåne.
Den opskrift kan du finde herunder. Det er en dejlig frisk sandkage med masser af smæk på citronsmagen. Du skal nok ikke lave den hvis du ikke er vild med citron. Og så har vi toppet den med gul glassur for at få det til at minde om en citronmåne. Du kan også bare lave en hvid glassur hvis du ikke har gul frugtfarve.
Citronmånekage
Equipment
- 1 springform
- 1 skål
- 1 håndmixer
- 1 citronpresser
- 1 rivejern
Ingredienser
- 2 stk store citroner økologisk, ikke overfladebehandlede
- 100 g smør
- 100 g rørsukker
- ½ stk vaniljestang
- 1 tsk vaniljesukker
- 2 stk æg
- 1¾ dl ymer
- 150 g hvedemel
- 1½ tsk bagepulver
Gul glasur
- 1 dl flormelis
- 4 tsk vand/citronsaft
- 1 knivspids gul farve
Sådan gør du
- Tag gerne smøret ud ad køleskabet en halv time før du begynder på dejen, så det kan nå at blive blødt. Tænd ovnen på 175 grader varmluft.
- Start med at rive skalen af de to citroner, og derefter pres saften ud af dem på en citronpresser, sorter kerner fra.
- Bland blødt smør, sukker og kornene fra en vaniljestang, samt vaniljesukker godt sammen i en skål, ved brug af en håndmixer.
- Tilsæt herefter de to æg og rør det godt sammen med håndmixeren.
- Tilsæt halvdelen af citronsaften, halvdelen af den revet citronskal, ymer og hvedemel blandet med bagepulver. Vend det i dejen med en spadel/dejskraber til du har en flot ensartet masse.
- Læg bagepapir over bunden i en springform og luk den om bunden så bagepapiret sidder fast. Smør kanterne med lidt fedtstof (smør). Hæld nu dejen i formen og placér den midt i den formvarmede ovn.
- Kagen skal bages i ca. 35 minutter.
- Lige når du har taget kagen ud ad ovnen, så skal du pensle kagen med den resterende citronsaft. Det sørger for at du får en fugtig og mushi kage.
Gul glasur
- Når kagen er kølet af, kan du lave glasuren. Bland vand el. citronsaft med flormelis og tilsæt den gule farve.
- Fordel glasuren udover kagen, og drys de resterende citroskræl ovenpå. Stil på køl til den skal serveres.
Sådan får du en svampet citronkage
En sandkage kan blive ret tør at spise, særligt dagene efter man har lavet kagen. Men det problem løser du nemt når du laver en citronkage.
Hemmeligheden bag at få en svampet og lækker citronkage, er at fugte kagen efter du har taget den ud af ovnen, så når al væden nemlig ikke at fordampe inden den er blevet kølig.
I tilfældet med denne opskrift bruger jeg citronsaft til at fugte kagen. Jeg gemmer halvdelen af saften fra citronen i opskriften, og pensler kagen med citronsaften lige når den er kommet ud ad ovnen.
Det gør også at den får ekstra smag af citron, hvilket jeg synes klæ’r den godt, men vil du hellere være fri for den ekstra citron, så kan du bruge vand el. sukkervand til at fugte kagen og dermed få en svampet citronkage.
Variationer af denne opskrift på citronkage
Det er populært med birkes i citronkager og andre sandkager. Du kan sagtens tilsætte birkes til dejen i denne opskrift, hvis du har lyst til det.
Du kan også lave en større eller mindre portion ved at fordoble eller halvere ingredienserne.
Sidst men ikke mindst kan jeg også anbefale at lave det til en appelsinkage el. måske en lime kage, i stedet for en citron kage, ved at erstatte citronen med en anden citrusfrugt.